Demonstracija rada na visini pod sigurnim uvjetima

  • general

  • 10 September 2020

Kao što smo već ranije pomenuli zaštita na radu je prioritet u obavljanju našeg posla, stoga smo danas u Tisovcima, gdje se nalazi sjedište naše firme imali priliku da uz naše uposlenike prisustvujemo demonstraciji sigurnog rada na visinama.

Rad na visini podrazumiijeva niz potencijalnih opasnosti za naše uposlenike, koje zahtijevaju visok nivo opreza da bi se izbjegle moguće povrede uzrokovane slučajnim padovima. Da bi se mogućnost od pada ili drugih opasnosti spriječila, uposlenici u obzir moraju uzeti sljedeće korake: prepoznavanje situacija pri kojima prijeti mogućnost od pada sa visine, pobrinuti se da nose sigurnosnu opremu namijenjenu za ovakvu vrstu posla, provjeriti sigurnost tačke za vezivanje užeta ili pojasa, procjena duljine slobodnog pada. Naši uposlenici su takođe obavezni zadovoljiti na ljekarskom pregledu koji služi kao uvjet za rad na visinama.

Nedugo nakon što je naš tim uposlenika imao priliku posmatrati cijeli tok demonstracije, uslijedila je otvorena diskusija između prisutnih. Na pitanja prisutnih, demonstrator vježbe je pružio neophodne informacije o uslovima nošenja zaštitne opreme, te određenim mjerama sigurnosti koje mogu poslužiti kao preventivna sredstva u slučaju pada poput: zaštitnih ograda, zaštite rubova na skliskim površinama, zaštitnih mreža za spriječavanje pada. Iako zvuči jednostavno posebna pažnja u izvođenju poslova na visinama data je pravilnom postavljanju ljestvi, naročito ugla pod kojim se postavljaju da bi se spriječio pad.

Naposljetku su pojedini od uposlenika imali priliku da primijene stečeno znanje u toku demonstracije, penjanjem uz nadzor našeg kvalificiranog osoblja.