U posjeti kompaniji Eastern Mining boravio je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

  • general

  • 14 October 2020

Predstavnike Vlade Federacije BiH su dočekali članovi uprave kompanije Paul Cronin i Adnan Teletović, a priliku smo iskoristili da predstavimo dosadašnje aktivnosti na istraživanju i eksploataciji mineralnih resursa.

Da bi otvorenje novih rudnika nakon istražnih radova za građane Vareša predstavljao veliki preporod, potvrdio je i premijer Novalić kazavši: "Kompanija Eastern Mining se naselila na prostor Vareša i ponudila novu budućnost i život ovom rudničkom kraju koji proživljava krizu nakon pada željezare Vareš. Radi se o partneru koji ima internacionalno iskustvo, ali i moć. Do sada je potrošeno 20 miliona dolara i sve što se radi, rade domaće kompanije."

Novalić je također dodao da će kompanija Eastern Mining od danas imati dnevni pristup Vladi FBiH u slučaju problema, posebno pri procesima ishodovanja potrebnih dozvola za uspješan nastavak Projekta "Vareš".

Ministar Džindić je naveo da su iz nadležnog ministarstva krajem 2018. godine dali potvrdu za geološka istraživanja te da će uskoro s nivoa kantona biti osigurana urbanistička saglasnost i okolinska dozvola i da će nakon toga biti izdato rješenje o eksploataciji mineralnih sirovina.

Izvršni direktor naše kompanije Adnan Teletović, je kazao da će nastaviti poštivati rudarsku tradiciju Vareša uz poboljšane elemente poslovanja, brigu o uposlenicima i korištenje najnovijih i ekoloških metoda sredstava i rada.

"Zahvalni smo lokalnim vlastima, ali i zajednici i siguran sam da ćemo nastaviti dobru saradnju. Smatramo da naše, kao i iskustva drugih investitora u BiH mogu biti od velike koristi i zadovoljstvo je što imamo partnera kao što je Vlada FBiH. Ova posjeta je početak saradnje koja će ostaviti pozitivan trag i temelj Vlade i drugih poslovnih zajednica u sredini", bile su riječi izvršnog direktora."