Prva pošiljka koncentrata rude iz Vareša krenula ka Pločama

  • general

  • 28 May 2024

Adriatic Metals BH uputio je prvu pošiljku koncentrata rude iz postrojenja za preradu rude u Varešu ka Luci Ploče čime je zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca.

Adriatic Metals BH ostvario je značajan uspjeh isporukom prve pošiljke koncentrata iz rudnika u Varešu, manje od tri mjeseca nakon početka proizvodnje. Ovaj poduhvat predstavlja najveću investiciju u poslijeratnoj BiH, sa ulaganjima od 400 miliona KM. Kompanija je također rekonstruisala željezničku prugu koja povezuje Vareš s lukom Ploče, omogućujući transport rude do talionica u Belgiji, Norveškoj, Švedskoj, Španiji i Italiji.

Paul Cronin, generalni direktor Adriatic Metals BH, izjavio je:

"Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša."

Postrojenje za preradu rude koristi najnoviju tehnologiju i poštuje najviše standarde zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti. Trenutno se proizvode koncentrati visoke kvalitete, sa sadržajem srebra preko 2.500g/t i blizu 50% cinka.

Cronin je dodao da će postrojenje preći na 24-satni rad i da očekuju dodatno povećanje proizvodnje u narednim mjesecima, s ciljem postizanja punog kapaciteta do četvrtog kvartala ove godine.

Za više informacija, pročitajte cijeli članak na Bloomberg Adria.