Posjeta britanskog ambasadora

  • general

  • 30 September 2020

U sjedištu kompanije Eastern Mining na Tisovcima u Varešu danas su boravili britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field i direktorica Odjela za međunarodnu trgovinu pri Britanskoj ambasadi u BiH Alma Kadunić.

Ambasador Field je od ranije upoznat sa našim projektom, a njegova današnja posjeta  je bila prilika da razgovara i upozna se sa našim djelatnicima i iskustvima koja donosimo sa sobom, timskim radom, entuzijazmom koji ulažemo u naš svakodnevni rad da bi Vareš kao rudarski gradić vratili na staze stare slave.


Da bi stvorili što bolju sliku o samom utjecaju Projekta na širu društvenu zajednicu,  delegacija je obišla i područje bivšeg postrojenja rudnika olova, cinka i barita na Tisovcima, ukratko prezentirajući naše ideje i planove za buduće postrojenje. Obilazak smo zaključili na području površinskog kopa Veovača, gdje trenutno sprovodimo dodatna istraživanja. Dorastao zadatku, naš geološki tim pružio je dodatne informacije o trenutnim aktivnostima u sklopu bušenja, kao i suvremenim metodama koje koristimo pri ovim aktivnostima.

Na kraju posjete, ambasador Field se zahvalio svima na toplom dočeku u Vareš i kazao: “Održive i odgovorne investicije poput ove mogu dovesti do otvaranja radnih mjesta i stvaranja prilika. Drago mi je što imaju podršku načelnika Maroševića. Osim što je okolišno i društveno odgovoran, ovaj projekat kompanije Adriatic Metals već upošljava mlade geologe, inžinjere i druge stručnjake iz Vareša, čime se ne samo otvaraju radna mjesta, nego i grade karijere.”