Eastern mining među najboljim stranim investitorima u BiH

  • general

  • 1 March 2020

Priznanje Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA)

Kompanija Eastern Mining d.o.o. jedan je od najznačajnijih stranih investitora u Bosni i Hercegovini u 2019. godini. Na danas održanoj manifestaciji “Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu“ koji tradicionalno organizuje Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), kompaniji Eastern Mining priznanje je dodijeljeno zbog ulaganja 7,8 miliona KM i 22 novouposlena u 2019. godini.

Generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković istakao je da je ovo priznanje dokaz da kompanija ide dobrim putem investiranja u BiH. “Pred nama su novi administrativni izazovi i siguran sam da će nas i nadležni nakon ovog priznanja prepoznati kao pouzdane partnere i učiniti nam te procese lakšim i jednostavnijim omogućivši nam da što prije dođemo do faze otvaranja rudnika“, kazao je Bošnjaković te se posebno zahvalio rukovodstvu općine Vareš, Vladi ZDK i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na podršci poslovnim poduhvatima kompanije.

“Adriatic Metals i Eastern Mining došli su u Vareš i BiH da doprinesu razvoju lokalne zajednice. Na tom putu sarađujemo sa lokalnim vlastima, ali i akademskim institucijama te drugim kompanijama kako bi svi bili dio zajedničkog uspjeha“, naveo je Bošnjaković te dodao da otvaranje rudnika znači i nova radna mjesta te nove investicije što je svima u interesu.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) tradicionalno svake godine dodjeljuje ova priznanja kojim se zahvaljuje stranim investitorima na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu njihovih ulaganja.

Eastern Mining d.o.o. bosanskohercegovačka je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije. Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika. Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine.