Esad Nukic, radnik bivše željezare vidi nadu u Varešu

  • Project Update

  • 15 August 2019

Nekadašnjim putem od Breze od Vareša skoro je bilo nemoguce proci, a da ne naidete na Varešu treba tako malo: Utroba opcine još uvijek krije željezo, olovo, cink...

Starim putem od Breze od Vareša bilo je nemoguce proci, a da ne naidete na kolone automobila -vrijedni radnici hitali su ka rudniku, željezari, livnici... Radala su se prijateljstva, ljubavi, lijepe price...

Danas na istom putu nema gužve, a toliko je još neiskorištenog bogatstva u utrobi vareške kotline.

Odavno je poznao da je opcina Vareš bogata rudama i plemenitim metalima ciji je kvalitet, kažu istraživaci, na svjetskom nivou i to sve je u ovoj maloj lokalnoj zajednici nedaleko od Sarajeva.

Davne 1978. godine, Esad Nukic mladic sa nepunih 18 godina iz Breze je hitao ka svom prvom radnom mjestu. Topio je željezo radeci na visokim pecima sve do 1991. godine, kada krece pakao i rat ruši snove. Nukic ih još ima, jer vjeruje da bi njegovi unuci mogli nastaviti raditi u Varešu.

„Sve se pocelo gasiti nakon rata, Željezara, rudnik, propadale su firme. Radio sam na visokim pecima, bilo je 3.000 radnika,  zaposlenih što u rudniku što u drugim firmama. Vareš je bio život. Da ima neko pametan, pa sve to pokrene. Vareš u utrobi krije željezo, olovo, cink, barit. Samo otvaranje jednog rudnika donijelo bi radna mjesta za 1.500 osoba“, kaže Nukic.

Sjeca se Esad i koleginica iz livnice, pa veli da su za ravnopravnost znali i u taj davni vakat.

„Štedjeli smo kolegice, radile su, ali ne tako teške poslove“, dodaje Nukic.

Vecinom mještani Vareša, Breze, Olova, Visokog, Ilijaša, Vozuce i Sarajeva radili su u ovom malenom gradu opcini koja je pozicionirana na 42. kilometru sjeveroistocno od Sarajeva, ima površinu 394 cetvorna kilometra.

Prema popisu iz 1991. godine, u Varešu je živjelo 22.203 stanovnika, dok u ovoj opcini, prema rezultatima popisa iz 2013. godine, ukupno živi 8.892 stanovnika.

„Proteklih godina iz Vareša se iselilo mnogo ljudi koji su odlucili svoju buducnost graditi izvan BiH ili u razvijenijim opcinama BiH. Uprkos tome situacija nije kriticna uvjeren sam da ce neko od Vareša, zajedno s vlastima, napraviti uspješnu opcinu, sada se vec radi na tome“, napominje Nukic.

Ne tako davno Vareš je hranio i Beograd i Sarajevo, mještani Vareša saglasni su da Vareš ne može živjeti od poljoprivrede ali da itekako može od rudarenja.

„Cekamo da se pokrene to rudarstvo, u tome je šansa“, istice Nukic, dodajuci da im nedostaje samo malo da onaj put s pocetka price opet postane prometan.