Eastern Mining podržao tradicionalnu harmonikijadu u Varešu

  • general

  • 28 July 2019

Dom kultureu Pržićima 27. jula 2019. godine podsjetio je na prošla vremena i tradicionalne i nadaleko poznate plesove i zabavne večeri koje su se tamo organizirale. 

Učesnici „Vr'ovina Harmonikijade 2019” okupili su se iza 19 sati i uvježbali za nastup. Na takmičenje se prijavilo 13 učesnika: Viktorija Jurkić, Josip Mirčić, Dejan Franjić, Karla Malbašić, Nedim Zazan, Meho Zazan, Željko Franjić, Bruno Gavran, Mladen Malbašić, Oliver Drmešić, Mirnes Dedić, Goran Božić i Mihovil Mijatović. Oko 21 sat svi su izašli na pozornicu i predstavili se pjesmom. Svirali su i otpjevali poznatu narodnu pjesmu “Harmoniko moja”.

Manifestaciju je otvorio Toni Petković, član MZ Pržići i ujedno voditelj programa. U pozdravnom obraćanju on je istaknuo: "Baveći se vareškom etnologijom došao sam do niza podataka, a između ostalog sam pronašao nešto interesantno i po pitanju muzike. Harmonika je izmišljena 1822. godine ili 1829. godine - nije tačno utvrđeno, a na naše prostore stigla je najvjerojatnije dolaskom Austro-Ugarske. Upotreba harmonike dogodila se između dva svjetska rata. Prije toga su uglavnom bili žičani instrumenti, gudački i puhački.

Predsjednica MZ Pržići Jasna Mirčić pozdravila je posjetitelje i zahvalila svim učesnicima na izvedbama i svim sponzorima Harmonikijade,  a to su: Općina Vareš, Eastern Mining, Sean Tech Bosnia, Edi control Vareš, MPM, Profitex, Pero, Elektroprivreda HZ HB, te pojedinci Malbašić Damiru i Bogeljić Mariu.

Vareškom načelniku Zdravku Maroševiću pripala je čast da zvanično proglasi Harmonikijadu Vr'ovina 2019. otvorenom. Članovi stručnog žirija, Sanjin Babović, Amel Čeliković i Igor Hinger imali su uistinu težak zadatak, jer je svaki takmičar imao izvanredan nastup.

Program je otvorila najmlađa ekipa od 4 takmičara, koji su vareški ponos, a organizatori su ih  i nagradili svi skromnim novčanim nagradama u iznosu od 20 KM. Treba napomenuti da je najmlađi učesnik bio 8-ogodišnji Josip Mirčić, koji je odnio sve simpatije posjetitelja i dobio velike ovacije za svoj nastup, a odsvirao je pjesmu Kad čujem tambure i Užičko kolo. Harmonikijadu Vr'ovina 2019. otvorila je 12-ogodišnje Viktorije Jurkić pjesmom Seoska sam lola. Još jedan fenomenalan nastup imao je i 15-godišnji Dejan Franjić, koji je oduševio publiku izvodeći valcer na harmonici. Također treba istaknuti i nastup svestrane 13-godišnje Karle Malbašić, koja  je odsvirala i otpjevala Halidovu Lavandu i Harisovu Poznat ćeš me po koraku.

Svi takmičari su u razgovorima prije početka takmičenja istaknuli da je važno sudjelovati, a ne pobijediti.

Evo rezultata takmičenja.

Karla Malbašić najbolje se plasirala u kategoriji PERSPEKTIVNI HARMONIKAŠ.

U kategoriji HARMONIKAŠ VIRTUOZ najbolji su bili:

1. mjesto Mirnes Dedić

2. mjesto Mladen Malbašić

3. mjesto Goran Božić

 

U kategoriji HARMONIKAŠ ZABAVLJAČ, najbolji su bili:

1. mjesto Željko Franjić

2. mjesto Bruno Gavran

3. mjesto Meho Zazan

Općina Vareš uručila je nagrade pobjednicima. Prvoplasirani takmičar dobio je novčanu nagradu u iznosu od 200 KM, dok su drugoplasirani i trečeplasirani takmičari nagrađeni sa iznosima od po 100 KM.

Tamburaši Vareš također su bili na Harmonikijadi i oduševili goste.

Sljedeća Harmonikijada održat će se u augustu 2020. godine, čemu se mnogi mještani raduju.