Vlada Zeničko-dobojskog kantona u posjeti kompaniji Eastern Mining i Općini Vareš

  • general

  • 4 October 2019

Na poziv direktora komapnije Eastern Mininga gospodina Miloša Miše Bošnjakovića, cijela Vlada Zeničko-dobojskog kantona je posjetila Vareš.

U delegaciji su bili premijer Mirza Ganić, predsjednik Skupštine Kantona Ćazim Huskić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirnes Bašić, ministar pravosuđa Nebojša Nikolić, ministar finansija Josip Lovrić, ministrica rada i socijalne politike Azra Šabanović, ministar obrazovanja Spahija Kozlić, ministar zdravstva Adnan Jupić i ministar za pitanja branitelja Fahrudin Čolaković.

Posjeta Varešu je počela sastankom sa načelnikom Vareša Zdravkom Marosevićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Adisom Čizmom, te pomoćnicima načelnika u sali Općinskog vijeća. Sastanku su prisustvovale i članice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Vedrana Dugonjić and Alma Kamenjaš. 

Tokom uvoda, načelnik je upoznao visoku delegaciju sa situacijom u Varešu i sa poteškoćama sa kojima se suočavaju. Govorio je o stanju infrastructure, turističkim potencijalima, lokalnim i regionalnim problemima sa upravljanjem šumskim resursima te sa odnosima sa Javnim preduzećem ŠPD ZDK.  Zatražio je pomoć u provođenju ovih projekata. Najvažniji aspekt razgovora bila je eksploatacija mineralnih resursa u općini i sam razlog posjete. 

Premijer Ganić je odgovorio kratko na sva postavljena pitanja i obećao je punu podršku svih ministarstava u riješavanju problema. Naglasio je važnost rudarstva i dozvola za potencijalne investitore u Općinu Vareš. Obećao je pomoć i za razvoj turizma i putnih komunikacija. 

Nakon sastanka u Općini, delegacija se uputila u Informativni centar Eastern Mininga gdje su ukratko upoznati sa njegovim radom. Posjeta je nastavljena obilaskom pogona kompanije i otvorenog kopa Veovača, gdje su već završena istraživanja. Direktor Bošnjaković je goste upoznao sa dosadašnjim radom i planovima kompanije. 

„Kompanija intenzivno radi na dobijanju dozvola za rudarenje, a cijelo vrijeme radi se intenzivno na geološkim istraživanjima. To potkrepljujemo činjenicom da trenutno na terenu imamo šest mašina. Pri kraju je dobijanje okolišne dozvole koja će nam omogućiti uređenje ovog prostora koji je ostao od bivših vlasnika i koji nam predstavlja problem u radu. Vjerujem da ćete nam dati maksimalnu podršku u svim našim potrebama, a mi ćemo ispoštovati sve zakonske i okolišne propise“, rekao je direktor Bošnjaković. 

Glavni geolog Aleksandar Vučković upoznao je delegaciju sa procesom uzimanja uzoraka, načinom na koji se vrši skladištenje i čuvanje. Pravni zastupnik firme Emir Sudžuka, je govorio o pravnim aspektima dobijanja dozvla i svih potrebnih dokumenata kako bi se nastavilo sa projektom. Obilazak je nastavljen na lokalitetu Veovača gdje su gosti upoznati sa terenom i planovima za nastavak rada. Planiran je obilazak i Rupica, ali to zbog hladnog vremena i kiše nije bilo moguće.

"Pored lokalne zajednice s kojom dobro surađujemo, naš sljedeći sugovornik je Vlada Zeničko-dobojskog kantona i pozvali smo premijera da dođe ovdje u posjetu i vidi šta mi to ovdje radimo. Prijatno me iznenadio premijer i doveo čitavu Vladu, kompletan svoj kabinet da obiđe opštinu i naš projekat. Premijer je danas rekao, nismo slučajno došli svi jer doći će vaši novi zahtjevi za nove dozvole, što je redovna procedura, a samim tim bit će lakše svim ministrima da se lakše upoznaju sa projektom. Nakon što ih je glavni geolog upoznao s detaljima, ministri su ostali impresionirani količinom uzoraka koje smo mi do sada uradili. Primjećujem svakog mjeseca da građanstvo opštine Vareš sve više prihvata projekat, odnosno sve više vjeruje u ozbiljnost pristupa ovoj našoj investiciji“, rekao je gospodin Bošnjaković. 

„U našem razgovoru s načelnikom dotakli smo se tema koje su važne za stvaranje dobrog poslovnog ambijenta u Varešu. Svjedoci ste da smo neki dan odobrili sredstva za poslovnu zonu, a danas su ta sredstva uplaćena na račun Općine. Posjeta investitoru, nas kao vladu veoma interesira i danas mogu posvjedočiti da se radi o ozbiljnom projektu koji će veoma brzo iz faze istraživanja doći u fazu eksploatacije. Važno je napomenuti da kada se dođe u fazu eksploatacije, da sredstva od koncesije se dijele 70% općini, a 30 % ostaje kantonu, ali se i tih trideset posto opet kroz druge projekte vraća u Vareš. 

Firma Eastern Mining koja se bavi istražnim radnjama je jedna ozbiljna firma, a u razgovoru s direktorom smo dogovorili uklanjanje nekih barijera koje su birokratske prirode i prilagođavanju poslovnih procesa onim ljudima koji žele da istražuju. Vrlo brzo ćemo pristupiti potpisivanju Aneksa 4 sa investitorom kako bismo prilagodili i zaštitili prava kantona i prava investitora. Vareš je jedna pozitivna priča koja u narednom periodu treba da dovede još investitora, jedna priča koja treba da dovede turiste jer se ima čime pohvaliti i što pokazati. Svi treba da radimo, da zadržimo ljude i olakšamo svima koji od toga mogu imati koristi, odnosno dovesti što veći broj investitora, a samim tim i veći broj zapošljavanja. Put do cilja nije lak, a mi ćemo iz aspekta vlade ZDK dati sve što je moguće od sebe da trasiramo projekte koji će pomoći građanima Vareša“, rekao je na kraju premijer Ganić.