Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, Edita Đapo, posjetila je danas kompaniju Eastern Mining.

  • general

  • 1 June 2021

Tokom ove posjete, uprava kompanije informirala je ministricu Đapo o ekološkim pitanjima i održivoj praksi koju ova kompanija koristi u svom radu.

“Od kad je osnovana 2017. godine, kompanija Eastern Mining iznova dokazuje da ozbiljno moderno poslovanje, posebno rudarstvo, zahtijeva ozbiljnu posvećenost pitanjima kao što su očuvanje, poboljšanje i zaštita okoliša, ali i ublažavanje potencijalnih uticaja kompanije na okoliš", izjavio je Paul Cronin, izvršni direktor Adriatic Metals plc.

Uprkos već dobijenim dozvolama, Eastern Mining nastavlja pratiti i implementirati mjere usmjerene ka poboljšanju postojećih uslova, i daljeg unaprijeđenja svog odnosa prema ekološkim pitanjima u ovom području.  Procjena uticaja na okoliš i društvo (ESIA) provedena za potrebe rudnika Vareš, omogućila je da kompanija ima temeljno razumijevanje lokalnog okruženja, potencijalnih utjecaja svojih aktivnosti i načina na koji se one mogu efikasno ublažiti.

"Ozbiljnost kompanije se ogleda i kroz odnos i rad na polju okoliša i zaštite okoliša koji prevazilazi puko dobivanje potrebnih dozvola", izjavila je ministrica okoliša i turizma FBiH, Edita Đapo, tokom današnjeg posjeta Eastern Mining u Varešu, dodajući da „ova kompanija predstavlja moderno lice tradicionalnog rudarskog posla, ne samo u njihovom uskom polju aktivnosti, već čiji utjecaj i potreba za poboljšanjem utiču na cijelo područje Vareša, posebno na polju ekoloških pitanja. "

Uposlenici Eastern Mining, a posebno njihovo rukovodstvo su svjesni da rudarska tehnologija napreduje, te da u korak s njom, u skladu s potrebama zajednice, mora napredovati i ekološka politika i aktivnosti, održavajući temeljito razumijevanje lokalnog okoliša, uticaja aktivnosti i načina na koji se te mjere mogu efikasno ublažiti.

„Zaista smo zadovoljni i počastvovani što je ministrica Đapo prepoznala Eastern Mining kao kompaniju koja provodi najbolje svjetske prakse u rudarstvu, s posebnim naglaskom na ekološke probleme. Cilj je imati jednako moderna postrojenja, zasnovana na modernim tehnologijama i metodama, čiji je cilj minimiziranje negativnog utjecaja na okoliš“, zaključio je Cronin.